Прання постільної білизни: як надовго зберегти властивості та колір

Покупка нової постілі приносить радість і змушує замислитись про те, як правильно прати постільну білизну. Хочете, щоб улюблені простирадла, підковдри і наволочки виглядали як новенькі не тільки після розпаковки, а й після п'ятого, десятого, сотого прання? У цій статті ми зібрали правила, рекомендації і поради, які допоможуть вберегти домашній текстиль від линьки, розтягування та утворення ковтунців. Поговоримо про бавовняні і муслінові комплекти Leglo, а також інші популярні тканини. 

Загальні рекомендації як прати постільну білизну 

Ми вже писали про те, чи треба прати постіль перед першим використанням і як правильно це робити. Що ще варто враховувати:

  • шукайте рекомендації щодо прання конкретного комплекта на етикетці товару або сайті виробника, ніколи не помилитеся;
  • перш ніж відправити улюблений комплект у барабан пральної машини, виверніть постіль навиворіт та застібніть усі ґудзики — це захистить тканину від розривів та не дасть пилу забитися в кутки;
  • якщо на постілі є плями, скористайтесь засобом для їх виведення, дотримуйтесь інструкції про догляд;
  • не завантажуйте машину повністю — чим меньше речей у барабані, тим кращий ефект;
  • прати постіль треба окремо, а не разом зі шкарпетками чи верхнім одягом;
  • якщо вже й прати з чимось, то натуральні лише з натуральними тканинами, синтетичні речі перуться окремо;
  • постіль закладають у пралку за кольором: білий, чорний та інші відтінки не можна змішувати.

Це базові поради як прати постільну білизну. Переходимо до нюансів. 

Режим і частота прання: яка температура краще для прання постільної білизни 

Якщо йдеться про комплекти Leglo, то і варену бавовну, і муслін треба прати у режимі «делікатне прання», «ручне прання», температура 30°-40°. Прасувати не потрібно. Цілком імовірно, що комплекти від інших виробників перуть на інших програмах, тож завжди дивіться на етикетку. 


Зазвичай відповідь на питання, як прати постіль наступна:

  • бавовняні комплекти — температура не вище 40°, кількість обертів до 700, сушіння природним способом, але не під прямими променями сонця, прасування —150°;
  • постіль з сатину — вода до 40°, кількість обертів — до 600 або на делікатному режимі, сушіння природне, але не під прямими променями сонця, прасування — 200°;
  • муслін витримує до 40°, без додавання кондиціонерів чи відбілювачів, сушіння і прасування як для бавовни;
  • льон перуть при температурі  — 30-40°, сушіння і прасування аналогічні до сатину.  

Як бачите, на якій температурі прати постіль, залежить від тканини. Якщо не знаєте, що саме за комплект у вас, етикетка не збереглася, тому сумніваєтесь, вибирайте делікатне прання. Коли сильних забруднень нема, не прогадаєте.


Комплекти Leglo витримують 300+ циклів прання. Дотримуйтесь рекомендації і улюблені комплекти будуть тішити вас, як новенькі кілька років.


Поряд із питанням, на скільки градусів прати постільну білизну, господинь цікавить і те, як часто це треба робити. У блозі Leglo є стаття Скільки разів на місяць міняти постільну білизну з детальними рекомендаціями щодо простирадел, наволочок, підковдр і пледів. Тому лиш нагадаємо: циклічність прання визначається індивідуально і залежить від багатьох факторів. Влітку прати постіль доводиться раз на п'ять днів-тиждень, взимку рідше. Якщо людина сильно потіє, схильна до алегії або на ліжку сплять домашні улюбленці, робити це треба частіше. 

Які засоби використовувати для прання постільної білизни 

Важливо не тільки те, як часто і на якому режимі прати постіль, а і те, які засоби використовувати для цього. Як правильно прати постільну білизну? Ми рекомендуємо:

  • для комплектів білого кольору вибирайте засіб з кисневим відбілювачем («активний кисень»), він найбезпечніший;
  • якщо збираєтесь прати кольорову постіль, користуйтесь засобом з відповідною позначкою — він містить у складі компоненти, що зберігають насиченість барв;
  • темні комплекти періть порошком для чорних речей, вони не лишають мильних розводів на тканині;
  • постіль для дітей треба прати окремо від інших речей, порошок або гель повинен мати відповідну позначку.

Якщо прагнете до екологічності, періть речі безфосфатними засобами. Вони делікатні та дієві. Виробники запевняють, що запускати пральну машину не обов'язково, достатньо замочити постіль на 8 годин, а потім прополоскати — забруднень не буде.


Якщо хочете зберегти властивості тканини якомога довше, не користуйтесь відбілювачами та кондиціонерами. Вони містять агресивні компоненти, що негативно позначаються навіть на стані найміцнішого полотна. 

Правильне сушіння та зберігання — запорука гарного вигляду комплектів постільної білизни 

Питання як правильно прати постільну білизну нерозривно пов'язане з іншим — як її сушити? Адже в більшості рекомендацій щодо вибору режиму прання позначено «сушіння природним способом». Що це означає? Потрібно вийняти постільну білизну з пральної машини відразу після завершення прання, інакше тканина окислюється, втрачає красивий вигляд. 


Для сушіння використовують звичайну білизняну мотузку або сушарку. Вони мають бути розміщені у місці, захищеному від прямих сонячних променів. Це дозволить зберегти яскравість кольорів. Якщо такої можливості немає або ви хочете скористатися сушильною машиною, уникайте високих температур. 


Чисті комплекти зберігайте у спеціальних мішках для білизни, сшитих із натуральної тканини. Поліетиленові пакети не підходять, бо матеріал не пропускає повітря. Кладіть комплекти, якими не користуєтесь, в шафу або комод, а не в диван або під ліжко — тканини повинні добре провітрюватись.


Отже, що маємо у підсумку? Значення має і частота прання, і мийний засіб, і режим, і температура. Сучасні пральні машини дозволяють без особливих зусиль підтримувати чистоту постілі, достатньо лише встановити вірні налаштування. Солідний виробник завжди дає рекомендації, як правильно прати постільну білизну. Дотримуйтесь їх, і ваші комплекти будуть як новенькі дуже довго.